DIY, КАПКА, ШИПКА

растителните масла – vol. 1

февруари 25, 2012

Чистата козметика използва растителни масла от култури, отгледани с органично земеделие. Наричаме растително масло всяка мазна субстанция, извлечена от маслодайна култура, т.е. от растение, чиито семена, ядки или плодoве съдържат липиди*.

Растителните липиди са неразтворими във вода молекули, изградени основно от:

  • триглицериди (мастни киселини – наситени и ненаситени или омега-3-6-9)
  • антиоксиданти (мастноразтворими витамини)
  • стероли (фитостероли и полифеноли) и
  • следи от етерични масла

Растителните масла се използват широко в хранителната диета, в грижата за кожата и в различни индустрии.

different-plant-oils

По света същестуват толкова растителни масла, колкото и маслодайни растения. На български наричаме растителни масла и други субстанции – подобни на тях, и все пак различни. Мацератите например, или твърдите растителни масла. Английският прави езикова разлика – vegetable oils & vegetable butters.

Невъзможно е да добием истинско растително масло от не-маслодайно растение. Затова не съществува масло от ябълка или от алое вера например. Определящо за качеството и свойствата на едно растително масло е то да бъде извлечено със студено пресоване.

Чистата козметика нарича растителните масла още базовиносещи или фиксирани.

Базови, защото служат за база, в която разтваряме етерични масла.

Носещи, в същата връзка – защото “носят” етеричните масла, помагайки за лесното им усвояване.

Фиксирани, отново спрямо етеричните, защото – за разлика от тях – са нелетливи и не се изпаряват.

To be continued. Как цивилизационно се появяват растителните масла и кои традиционно са най-популярните растителни масла в света, чети тук – Растителни масла Vol. 2.

︿︿︿

*липидимазнини. едни от трите вида макронутриенти – въглехидрати, протеини и мазнини. най-големият източник на телесна енергия (1 г липиди = 9 калории срещу 1 г въглехидрати/протеини = 4 калории). незаменими нутриенти – такива, каквито човешкият организъм не произвежда, но си набавя с храна. изпълняват важни функции: участват в строежа на клетъчната мембрана, транспортират в кръвта протеини, хормони и разтворими в мазнина витамини (A, D, E и K), участват в изграждането на сексуалните хормони и не само. 

И това ще ти хареса

Няма коментари

Отговори