DIY, КАПКА

КАК ДА МАЦЕРИРАШ

май 27, 2013

ако не си наследил дестилерия, но искаш сам да добиеш аромата и свойствата на любими цветя или билки, има как. с мацерация. какво е мацерация и какво – мацерирано масло, а също колко лесно се прави, чети тук.

image

мацериране означава да потопиш ароматни цветя и билки в базово масло и така да получиш както аромата, така и лечебните им свойства.

за по-крайните ботанисти мацерацията е най-чистият, некомпрометиран метод за извличане на деликатните и летливи етерични субстанции, защото не използва нито помощни (вредни) вещества – солвенти или синтетични разтворители, нито (естествена) горещина – парна дестилация. според друго разбиране, мацерацията отново е за предпочитане, но не толкова заради чистотата на извлека, колкото заради по-ниската му концентрация, което би могло да ти спести алергична реакция.

на практика създаваш мацерирано масло, като (например): потопиш цвят невен в слънчогледово масло, или розов цвят в масло от кайсиеви ядки. ние потопихме жасмин и зелен чай в масло от зелен чай с надеждата да получим жасминов мацерат.

image

цвят жасмин. в случая използвахме сух чай от жасмин (на горната снимка)

• основни принципи на мацерацията •

(1) изисква търпение. в зависимост от маслодайното растение, което топиш, както и от концентрацията (потенция), която искаш да постигнеш, мацерацията трае дни, седмици или месеци (ванилия).

(2) затова мацерирай в големи количества. готовото масло затваряш в кехлибарени стъклени шишета и държиш на тъмно. трайността на мацерираните масла е дълга, между 6 и 12 месеца.

(3) мацерацията, на практика, е студена инфузия – буквално да разтвориш нещо в друго. в много редки случаи нагряваш носещото масло, при това слабо, за да ускориш процеса.

• на практика •

– избери си базово масло; подходящи: жожоба, слънчогледово масло, масло от кайсиеви ядки или бадем;

– сипи в стъклен буркан колкото се може повече сух цвят от цветето (роза, невен, мушкато, гардения, ванилия) или билката (лавандула, лайка, канела, морков);

– напълни цветния буркан с избраното базово масло и затвори добре;

– за да ускориш процеса, сложи кафявия (!) стъклен буркан на топло място, напр. на прозореца през лятото или близо до радиатора през зимата. освен ако потопеното растение не търпи горещина – тогава просто изчакай;

– разклащай буркана всеки ден; следи как се оцветява базовото масло и как мирише;

– ако видиш изгнил цвят, извади го и го замени с друг, за да не излезе, че си си направил масло вместо с аромат, с мухъл;

– когато постигнеш желания аромат, прецеди няколко пъти маслото през памучна муселина (тензух), отстранявайки всяка утайка;

– voila!

не забравяй да сложиш етикет с датата, на която си получил маслото.

свеж или сух цвят? не че не можеш да изполваш и свеж цвят. по-разумно обаче е той да бъде сух, тъй като влагата помага за развитието на бактерии. ако се спираш на версия свежест, следи инфузията непрекъснато и когато видиш гнило листо, веднага го извади. в този случай ти трябва прозрачно стъкло, т.е. не можеш да излагаш сместа на слънце.

стерилизирай! винаги използвай стерилизирани стъклени съдове, както и ръкавици, еднократни бъркалки и прочие, за да избегнеш възможно замърсяване.

разлики. можеш да вадиш извлек не само с масло (=мацерат), но и с вода (=чай/запарка), алкохол (=тинктура/настойка), оцет или мед. обикновено съдържанието на алкохол в натуралната козметика е “от билкова тинктура”. това означава, че някоя от активните съставки е извлечена с алкохол.

︿︿︿

снимки към текста: shipka.bg

И това ще ти хареса

Няма коментари

Отговори