DIY, КАПКА

чай в града

януари 21, 2013

новият ни сервиз за чай е добър повод да споменем напитката във връзка с твоята кожа. изкарват я ту свръхполезна, ту не съвсем; за да стигнеш сам до по-сериозни доказателства в подкрепа на една от тезите, е нужно скромно знание за това какво представлява чаят. това и предлагаме. 

класическият чай се прави от вечнозелено растение с ботаническото име camellia sinensis, в превод – китайска камелия. расте на изток, произвежда най-търсената напитка в света след водата и в зависимост от това колко окислени са откъснатите й листа, дава 4 вида чай: бял (почти неокислени листа), зелен (леко окислени), оолонг (средно) и черен (силно окислени).

image

camellia sinensis = (бял, зелен, оолонг и черен) чай

• БЯЛ ЧАЙ •

белият чай всъщност има жълтеникав цвят, а името му идва от неразпъпилото цвете на храста. вероятно производството му започва преди 2 века, което го прави ужасно млад, ако вярваш на недокументалните сведения за първата чаша чай, изпита преди повече от 4000 години.

image

белият чай се прави от младите цвят и листа на китайската камелия

• ЗЕЛЕН ЧАЙ •

белият, но най-вече зеленият чай е този, който чистата козметика използва. истинският вкус на зеления чай зависи от нечовешки прецизно сервиране. запомни това, като го свържеш с факта, че той е най-разпространеният чай в Япония; там го наричат просто чай.

image

чай оолонг. листата му са тъмни, дълги и накъдрени. оттук и неговото име “черен дракон”. не така популярен на запад, екзотичен чай, който като най-общи характеристики застава между зеления и черния.

• ООЛОНГ И ЧЕРЕН ЧАЙ •

в Китай наричат черния чай червен, защото това е неговият цвят. окислението на листата му достига 100% (при светлия оолонг то е до 40%, при тъмния до 70%) и протича така: листата се късат, полагат се хоризонтално в помещение с контролирана температура и започват да тъмнеят, докато разграждат хлорофил (зелен цвят) и освобождават танини (тъмен цвят). наричат този процес ферментация на чая.

всички видове чай съдържат различни биоактивни химикали, т.е. вещества, които влияят върху твоето тяло и ум. твърди се. флавоноиди, аминокиселини, витамини, кофеин и захари.

image

различни видове чай, които растението camellia sinensis дава

ние казваме чай и на билковите инфузии (тизани), които правим от други треви, билки и растения – лайка, шипка, каркаде / хибискус (Азия), ройбос (Япония). тизанът не съдържа кофеин, както класическият азиатски чай. макар и не колкото него, все пак съдържа доста антиоксиданти и благодарение на тях влиза в диетата на всеки сапиенс с отношение към физическото си съществуване.

image

чай (дъното) + билкови смеси, също “чай” според европейците

• ПОЛЗИ ЗА КОЖАТА •

и все пак, как тези благородни питиета от китайска камелия или европейски билки влияят на твоята кожа? най-важното:

1__благодарение на антиоксидантите, които съдържат, намаляват количеството токсини в организма ти, проясняват тена на лицето, забавят стареенето на кожата

2__зеленият чай (локално приложен) повлиява добре суха, сърбяща, травмирана кожа, както и недълбоки рани, тъй като ускорява възстановителните процеси в епидермиса

3__чаят от camellia sinensis има (проучван в момента) слънцезащитен ефект

с какво да вимаваш? 

дозата: и белият, и зеленият, и оолонг, и черният чай съдържат кофеин, който дехидратира тялото и в частност кожата; количеството му варира и макар да си мислиш, че е по-малко от това в кафето, понякога то си е направо същото, че и по-високо при някои зелени чайове;

билката: тизан можеш да приготвиш от всяка една билка; знаеш, че има отровни билки. също билки, които не се препоръчват при определени състояния, вкл. по време на бременност;

виж тази проста идея за рециклиран черен чай.

И това ще ти хареса

Няма коментари

Отговори