DIY, КАПКА

масло от палмароса

октомври 16, 2012

Цъфтящата трева палмароса (Cymbopogon Martinii) е вид лимонената трева и расте на изток – в Индия и Пакистан. Поетичният си псевдоним индийски или турски здравец палмаросата получава преди стотина-двеста години, когато от Бомбай през Червено море пристига в Турция, а оттук и у нас.

И понеже етеричното й масло – което се извлича от сухата трева преди да цъфне – ухае отчасти на здравец, отчасти на роза, търговци-шмекери смесвали палмаросата с идолизираната днес, но не по-малко ценна тогава българска/турска роза. Индийското име на Cymbopogon Martinii е роша, може би нищо различно от роза?!

Подобно на етеричното масло от мушкато, и това от палмароса е подходящо както за по-мазна, така и за зряла кожа – благоприятства както акне и други дерматитни състояния, така и леки белези, а също и първи бръчки. Освен това е много добър хидратант – овлажнява кожата и стимулира клетъчното възобновяване.

Освен в чистата грижа за кожата, маслото от палмароса се ползва в състояния на повишен стрес, невроза и свързаните с тях проблеми на храносмилателната система.

И това ще ти хареса

Няма коментари

Отговори