ШИПКА

масло-балсам-флуид-крем

юли 6, 2012

беше време, когато и ние се чудехме флуид ли да е, крем ли да е. а серумът какво представлява? маслото само през нощта ли се ползва? въпроси от нашето минало, отговорите на които с удоволствие споделяме. излиза, че козметиката за лице е с най-сложната номенклатура. 

• МАСЛО •

маслата за лице са прости или блендирани. прости са базовите масла – жожоба, сладък бадем и шипка например. блендирани са маслата, смесени с други масла по специална рецепта. добрата рецепта включва няколко базови и няколко етерични масла; като цяло базовите овлажняват и подхранват, етеричните стимулират и балансират. хубавите масла попиват отлично и проникват най-дълбоко в кожата, като й доставят всички нужни нутриенти. 

действие // прониква най-дълбоко в кожата, овлажнява, подхранва, стимулира и балансира

тип кожа // всеки тип кожа – от много суха до мазна. маслата за суха кожа стимулират производството на мазнина, тези за мазна балансират производството на себум; и двата вида стимулрат производството на колаген и регенерират кожата

кога да използвам // маслата могат да се ползват през цялата година; както нощем, така и през деня; както самостоятелно, така в комбинация с флуид, крем или грим (фон-дьо-тен, минерална пудра или цветен хидратант)

на английски език // face oil, moisturizer, serum

• БАЛСАМ (ТВЪРДО МАСЛО) •

балсамите за лице се различават от маслата по това, че са в твърд вид: съставът им е сходен с тази подробност, че понякога използват пчелен восък. 

действие // проникват доста дълбоко под повърхността на кожата и действат почти както маслата, оставяйки лека повърхостна следа (=защита)

тип кожа // за всеки тип кожа; и все пак – балсамите се харесват повече на кожи, склонни към изсушаване (това не изключва мазните кожи) 

кога да използвам // 24 часа; през лятото хубавият балсам може да се разтопи на по-висока температура, а също и да не попие много добре, ако кожата не е почистена – при това положение го използвай нощем, а най-добре почисти хубаво лицето след море;

на английски език // balm, butter

• ФЛУИД • 

флуид означава “течен”. флуидът е не-гъст и не-тежък кремообразен продукт с почти течна плътност.

действие // попива почти толкова добре, колкото маслото; овлажнява, подхранва, стимулира и балансира

тип кожа // за всеки тип кожа – и суха, и мазна

как действа // флуидът е кремообразен продукт (т.е. смес от вода и масла) и при нанасяне част от него остава на повърхността на лицето, като го пази от агресивен климат или защитава от мръсния въздух

кога да използвам // през зимата обикновено използваме кремове (или богати кремове), през лятото – флуиди, в междинните сезони редуваме крем и флуид. флуидът е подходяща грижа за лице и през нощта; по-сухите кожи го нанасят под крем

английски // fluid, lotion, moisturizer, serum

• КРЕМ •

кремовете са най-плътните като консистенция и най-разпространените като популярност продукти за лице. делят се на дневни, нощни и богати. защитават повърхността на кожата. не проникват така дълбоко, както маслата, балсамите и флуидите, но създават най-добрата бариера между твоето лице и мръсния, още по-лошо – токсичен въздух наоколо; предпазват от студ, вятър и прочие форсмажори.

препоръка: вместо т.нар. нощен крем, пробвай масло, балсам, флуид или серум. така кожата хем диша, хем работи, при това със сериозно побутване. (не бъркай нощния крем с богат крем за дневна грижа, когато лицето е много сухо, зряло или чувствително.)

има кремове за всеки тип кожа, но ти знаеш това. 

английски език // cream, lotion, moisturizer

• СЕРУМ • 

серумът е търговско наименование на продукт с интензивно действие. той е: блендирано масло или флуид, които (1) от една страна проникват възможно най-дълбоко в кожата (2) от друга – снабдяват я с възможно най-много витамини и всякакви нутриенти, благодарение на което действат чудесно на по-суха, дехидратирана и по-зряла кожа. 

тип кожа // суха, дехидратирана, зряла

кога да използвам // целогодишно, може да се нанася самостоятелно или в комбинация с крем; серумът е добра алтернатива на (някога модерния) нощен крем

нагледно от ляво на дясно: серум, крем, флуид и балсам – как изглежда и как се разтича, което ти показва консистенцията на всеки продукт

И това ще ти хареса

Няма коментари

Отговори