МАСАЖИ, ШИПКА

за бебето с любов

март 15, 2012

Докато се готвим за Форум Здраве, задаваме въпроса: когато беше бременна, попита ли те поне един лекар каква козметика ползваш? Или каква козметика ще ползваш за себе си и бебето, когато родиш?

С мен не се е случвало. Истината е, че никой никога не ме е питал и колко чиста храна ям. Помня сюжета с витамините – какви, колко и прочие – докрая на бременността си не разбрах трябва или не трябва да ги пия.

Често си говорим с майки за това от каква грижа се нуждае бебешката кожа. Може би защото раждането събужда отношение към чистота и простота, във всеки смисъл. Ставаш особено внимателен към малкия космос на бебето и пренареждаш големия космос по него.

В Шипка казваме “нищо прекалено”. Днес събрахме на едно място 10, не – само 5 неща, с които да поддържаш бебешката кожа.

Processed with VSCOcam with a6 preset

Органични продукти. Няма да те плашим, а и логиката е проста – ако за теб не е добре да ползваш козметика със синтетични съставки, какво остава за 50-те сантиметра, които държиш в ръцете си?

Масло. Къпи и масажирай бебето с чисто масло – водата изсушава, сапунът също. Използвай сапун (течен, растителен сапун) за дупето – макар че и него можеш да чистиш с масло, ако се зачервява лесно – или ръцете, когато детето започне да лази.

Прости рецепти. Избирай продукти със съдържание, което можеш да прочетеш и осмислиш за секунди. Докато бебето навърши 6 месеца, разчитай основно на рецепти с базови масла – не знаеш дали кожата му няма да прояви чувствителност към някое етерично. Базови масла, подходящи за бебе, са маслата от слънчоглед, жожоба, сладък бадем, кайсиеви ядки, ший (карите). Ако търсиш по-богато или ароматно усещане, прегледай етикета за лайка, невен, лавандула, розмарин, мандарина – етерични масла, подходящи за бебе. Особено мандарината. И не забравяй, в козметиката универсалните истини са малко – всяка кожа има своите капризи.

Балсам. Когато времето е по-студено, духа вятър, прекалено топло е, или когато кожата на бебето ти се струва особено суха, използвай продукт с плътността на балсам. Можеш да нанаясаш и по лицето (бузи, устни, между веждите). И ти го ползвай. Винаги с чисти ръце.

Крем или лосион. Ако обичаш кремове или лосиони за тяло, подбирай ги леки, със 100% натурален състав. Редувай с масло.

Шампоан. Не изсушавай скалпа на бебето с често миене на косата. Прави го веднъж-два пъти седмично. По принцип къпането на малко бебе не е за всеки ден. Спокойно прескочи някоя вечер. Да, наистина успокоява – кой не спи като къпан след хубава вана? Но масажът и прегръдката правят същото.

︿︿︿

снимки към текста: shipka.bg

И това ще ти хареса

Няма коментари

Отговори