КАПКА, ШИПКА

сълзи от тамян и смирна

април 12, 2012

Boswellia: тамяново дърво. Расте в сурови условия. Пониква дори от камък. И плаче с уханни сълзи, които първо са мляко, после – смола. Човек ги събира и дестилира от тях тамяново масло. Днес, както и преди 3000 години.

В Европа тамянът и тамяновото масло са известни като франкинсенс – “ароматът на франките”, защото се връщат заедно с тях от Кръстоносните походи. Най-фината смола от тамян и най-качественото масло от тамянова смола се правят в Йемен и по северното крайбрежие на Сомалия. Римо-католическата църква също пазарува оттам. Много скъпият тамян обаче, се отглежда едва ли не само за Негово величество султана на Оман, тъй като европейският купувач трудно разпознава високото му качество.

Къде се използва етеричното масло от тамян? В парфюмерията – неговата нотка е базова, т.е. трайна; в козметиката – помага на по-суха и зряла кожа, за изглаждане на бръчките, при белези, петна и рани. Облекчава дихателни проблеми – бронхит, ларингит, астма, кашлица. Както и артрит, ревматизъм, цистит. Сифилис. Премахва тревогата и подготвя ума за молитва или медитация. Според различни религиозни традиции ако животът мирише на нещо, то със сигурност това е тамян. Трите дара на влъхвите са ливан (тамян), злато и смирна – „принасят ливан на Бога, смирна на човека, злато на Царя”.

tumblr_m2d1v5R12C1r1kbmp

Смирната (Cammiphora myrrha), друг силен аромат от библейската ботаника, и тя е ниско дърво, както тамянът, и тя дава смола, както тамянът, и нейното етерично масло се извлича с парна дестилация, както тамяновото. Маслото от смирна е антисептично – използва се често в продуктите за устна хигиена, помага при дихателни проблеми, артрит и ревматизъм. Използва се в аюрведа, която приписва освежаващи и регенериращи свойства на смолата и маслото от смирна. 

Маслото на Велики четвъртък е светеният зехтин, елеят. Могъщ цивилизационен двигател и масло с наистина десетки приложения, зехтинът отваря дълга тема, на която скоро ще обърнем специално внимание. Дотогава – бъдете здрави и си помагайте.

И това ще ти хареса

Няма коментари

Отговори