Има много начини да нашариш Великденски яйца с естествени бои. Прегледахме няколко блога за лесни рецепти, но най-вече изслушахме баба Дина – царица на техниката с лучени люспи.
За скромна палитра от 5 цвята (и много нюанси) приготви:
4 чаши лучени люспи (около 10 глави)
4 чаши нарязано червено зеле
3 супени лъжици стрита куркума
4 чаши цвекло на кубчета
4 чаши нарязан спанак
1 литър кафе
Сложи лучените люспи, червеното зеле, цвеклото и спанака в отделни тенджери. Изсипи във всяка по 1 литър вода, 2 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжица сол. Кипни, след което остави на бавен огън за около 30 минути. Пресипи в купи. Боите са готови.
Сам решаваш дали ще потопиш (вече сварените) яйца в готовите бои или ще ги вариш директно в тях. Разликата е в наситеността на цвета, както и във времето, което ти е нужно, за да я постигнеш.
Червени (розови) яйца
След като свариш цвеклото до получаване на наситен червен цвят, пресипи сока в тенджера, сложи колкото искаш сурови яйца да врят 10-12 минути, след което ги остави на бавен огън за около 20 минути. Разбърквай за равномерен цвят.
Оранжеви (жълти), зелени (кафеникави) и сини яйца
Потопи сварените яйца в боята от куркума или лучени люспи. Можеш да ги оставиш в хладилник и през нощта. Пак така направи със спанака за зелен цвят и с червеното зеле – за син.
Техника с лучени люспи – за жълтеникав и особено игрив отенък, можеш да свариш яйцата със самите лучени люспи: увий ги добре с тях, покрий ги с тензух, изтегли края му и си направи вързоп. Потопи го директно във водата. След като яйцата се сварят, остави ги 30 минути във вързопа. Развържи.
Кафяви яйца
Направи литър силно кафе (по-малко, ако е еспресо и повече, ако е шварц). Изстуди го. Потопи сварените яйца и ги остави в хладилник през нощта.
За да полуксозиш цвета на боядисаните яйца, използвай памук или парче чист памучен/вълнен/ленен плат, напоен със зехтин.
Звучи забавно. Резултат е непредвидим. Печелиш лично време. Здравословно е. Ние нямаме нужда от повече.
снимки към текста: shipka.bg
Няма коментари