DIY, КАПКА

ЕКСФОЛИРА-ИРА

май 10, 2013

тази седмица приготвихме два съвършено различни ексфолианта за тяло – after eight и бразилско розово дърво. първият – с какао, мента и кокос, вторият – с овес, розова глина, лайка и няколко етерични масла. показваме как се получи и пишем за почистването със скраб и редовния повърхностен пийлинг.

image

скрабовете за тяло са ужасно приятни и облекчават сърбящата кожа, която се лющи. те са твоята специална целогодишна грижа. замисли се. зимата = суха (от студ и силна печка) кожа, лятото = суха (от слънце, сол и пясък) кожа, пролет и есен (ако все още ги има) = кожа, която се възобновява, т.е. лющи. използването на скраб е целогодишно, не не всекидневно, ами два до максимум три пъти седмично.

гладката кожа, поддържана с редовно екфолиране, е не само по-спокойна, но и с по-добър, бистър вид. по-млада и по-гъвкава. епидермисът се състои от милиони мъртви клетки, които падат всяка секунда и разпиляват ДНК-то ти във всички посоки. ако кожата ти е суха или зряла, тя трудно отлюспва мъртвитете клетки. това означава, че въпросните се трупат на повърхността, пречат на новите клетки да се появяват и забавят естественото обновяване на кожата. още – образуват плътен слой (понякога лишеи), който обезсмисля използвнаето на овлажнител – крем, масло, флуид, серум. всичко. овлажнителят се плъзга по повърхността без да прониква дълбоко, а така нищо не върши. ето ти бръчки!

избери своя скраб за редовно, не-често използване и помогни на външния си вид, на кръвообращението, на по-лесния растеж на косъма, на по-бързото и щадящо почистване от излишен себум и мръсотия.

image

необработени ядки какао. търпеливо ги счукваш до получаване на какаова прах (търговски – какао). готовото органично какао е много по-ино, но и доста по-скъпо и да, ще ти спести време, но ако не пиеш прясно мляко, за какво ще го ползваш след скраба?

image

прецеждаш през марля за 0,06 лв.

image

смесваш със суха мента (органичен чай от мента върши чудесна работа, да кажем – 4-5 пакетчета).

image

малко кафява захар, отново смляна фино.

image

кокосово масло. около 60 г.

image

смесваш.

image

добавяш още мента, ако искаш да засилиш аромата.

image

after eight е готов. не държиш в хладилник, защото кокосът става буквално на камък. 60 г ще ти стигнат за около 3 месеца. имай предвид, че заради масления кокос и частиците какао-мента-захар, трябва хубаво да отмиваш. не използвай за лице, ако кожата е мазна.

image

вариант №2. скраб за тяло за чуствителна кожа. можеш да ползваш и като маска.

image

овес, лайка (истинска, с аромат) и френска розова глина.

image

органични етерични масла от бразилско розово дърво, мандарина и лавандула.

image

сипваш малко вода.

image

разбъркваш добре до получаване на паста.

image

готово. ексфолиант за тяло или маска за тяло. оставаш с нея 20 мин, след което отмиваш добре.

image

разбира се, скрабът за тяло може да се приготви и със сол (английска или епсъмова, хималайска, морска) – солта е лековита, стига кожата да не страда от прекалена сухота и да няма повърхностни раздразнения. използвай я пестеливо. например – малко зехтин, малко от тази-и-онази сол, малко авокадо, етерични масла от бергамот и лимон.

︿︿︿

снимки към текста: shipka.bg

И това ще ти хареса

Няма коментари

Отговори