DIY, КАПКА

мушкато: refresh

януари 19, 2012

И ти ли не обичаш мушкато, защото ти напомня китен седемдесетарски балкон след манифестация? Или индришето на баба ти? Не си прав! Нека ти разкажем защо.

Мушкатото (Pelargonium Graveolens Roseum) е растение от семейство Здравецови. Но не е здравец. Нито е роза, макар че името му на латински означава “натежал от розов цвят”. Ароматичните свойства на мушкатото са така изненадващи, че то може да мирише както на здравец, така и на роза, даже на цитрус или кокос – неговата родина е Северна Африка. Ако искаш да смениш (понякога) рязката миризма на здравеца или (понякога) досадната миризма на розата, с нещо помежду им, то мушкатото е твоето ароматно цвете. Има свойствата на антидепресант, помага при възпаления, действа като слабително. Вътрешният прием на мушкато се препоръчва и при болезнен месечен цикъл, за възпалени сливици и при проблеми с кръвното. Върху кожата го нанасяш, когато си искаш, но е особено полезно за смесена към мазна, както и за зряла кожа, против акне и екземи, при синини и хемороиди. Отводнява краката, когато са подути. И още нещо от соца – мушкатото е активен борец срещу главови въшки!

tumblr_ly1tab7ZXr1r1kbmp

Ако се чудиш откъде да започнеш, намери си чисто етерично масло и флорална вода от мушкато, течен сапун без миризма от растителен глицерин и чиста глина/хума. Можеш да си направиш сапун за ръце: 4 супени лъжици от течния сапун, 1 супена лъжица зехтин и 10-15 капки етерично масло от мушкато. Разклати добре. Или клей за почистване на лице (смесена към мазна кожа, акне): 4 супени лъжици течен сапун, 2 супени лъжици захтин, 2 чаени лъжици глина и 15-20 капки етерично масло от мушкато. Разбъркай, нанеси, масажирай, почисти с влажен памук и обилно отмий с вода. Свежест!

︿︿︿

снимки към текста: shipka.bg и mybotanicalgarden.wordpress.com

И това ще ти хареса

Няма коментари

Отговори