DIY, КАПКА, ШИПКА

РАСТИТЕЛНИТЕ МАСЛА – VOL. 3

юни 19, 2015

Разликата между качествата на едно и също растително масло може да бъде ееето такааава! Виж как да избереш най-доброто за себе си. Ако нямаш време да четеш, запомни, че растителното масло, което ползваш, трябва да бъде:

  1. студено-пресовано
  2. върджин
  3. био/органик

Единствено това ти гарантира, че маслото е истинско и питателно. Винаги търси сертификат за органичен произход. Той означава, че изходната суровина е запазила свойствата си напълно. Когато едно растително масло е просто натурално, това не изключва добивът му да е от ГМО суровина или чрез извличане с химичен солвент. (След която в маслото не остава нищо полезно.) По отношение на чистите растителни масла сертификатите са еднакво взискателни. Все пак, това е храна.

• студено пресоване •

Най-добрият метод за добиване на растителни масла. Плодовете, ядките и зърната се пресоват механично със занаятчийска или индустриална преса. Полученият продукт има вид на мазен сок. Той е суров и често се филтрира или центруфугира, преди маслото да бъде пакетирано. Филитрирането на маслото в този случай е обикновено „прецеждане“, а не „рафиниране“. Това масло се нарича върджин, студено-пресовано, първа преса. Възможно е изходната суровина леко да се нагрее или да се добави вода, стига химическият й състав да не се модифицира.

• топло пресоване •

С индустрална цел, механичното пресоване често избира по-висока температура. (Понякога смляната суровина се нагрява до 100 градуса по Целзий!) Обикновено това се прави с цел по-голям рандеман, но и защото някои маслодайни семена просто не пускат масло по друг начин. Полученото с топло пресоване масло рядко се използва в този вид. То има много по-силен аромат и затова в повечето случаи се преработва/рафинира преди пакетиране. Понякога в нагрятата суровина се добавя химичен солвент с цел по-лесно пресоване; при това положение, рафинирането е задължително. Производството на био масла понякога допуска топло пресоване, но използването на солвент е забранено.

• извличане с химичен солвент •

То се случва така: първичната суровина се смила и нагрява до висока температура, след което се смесва със солвент – петрохимикал или синтезиран лабораторно химикали (пропан, бутан, хексан, етанол). Солвентът отделя маслото от смляната суровина, а с това и други нейни отпадъци. Преди пакетиране, маслото задължително се рафинира. Ясно е, че този метод на извличане няма никакво отношение към качествата на изходната суровина. Не използвай такива масла.

To be continued с Растителни масла Vol. 4

︿︿︿

Маслата, които Шипка използва за смесване на личните блендове КАПКА, са био, върджин, добити със студено пресоване. Принцип, който важи за всяка уважаваща себе си марка био козметика, макар и това често да води до по-висока цена на крайния продукт.

Поръчай своя личен бленд КАПКА със съобщение на Facebook страницата ни, на телефон 0889 59 11 22 или на имейл адрес help@shipka.bg. Избираш от 20 базови и над 50 етерични масла за всяка кожа и състояние на кожата.

И това ще ти хареса

Няма коментари

Отговори