ШИПКА

органичен део

септември 24, 2012

Дезодорантите на Erbaviva ти спестяват агонията да избираш между собственото си здраве и безобразната телесна миризма – премахват я без да ти вредят и без да съдържат нито една синтетична съставка. Напротив – освен 100% натурални, тези два дезодоранта са даже органични, че и сертифицирани от USDA.

Първата доставка на Erbaviva за Шипка включваше освен всякакви бебешки неща, и едно за големи – дезодорант: малък, travel size, един-единствен вид – просто така, за да имаме и такъв продукт, органичен, от сигурен производител.

Същият този дезодорант, Lemon&Sage, пожъна толкова голям успех, че скоро започнахме да предлагаме голямата му разфасовка от 100 мл (на снимката), която се превърна в един от най-продаваните ни продукти. (Цената му е 38 лв.)

От няколко дни предлагаме тестово и втория бленд на Erbaviva – Jasmine&Grapefruit. По-женсвен някак, по-омиротоворен, но също толкова ефективен. Отново започваме с travel size – 30мл, цена 12 лв. 

С какво двата аромата за тяло на Erbaviva са по-специални от всички останали? И как без да блокират изпотяването, предпазват от него? Какво точно съдържат и как се съхраняват?

Тайната е, че и двете рецепти съдържат етерични масла, които неутрализират развитието на бактерии, без да запушват порите. Тъй като продуктите са органични, няма причина да се притесняваш, че съставките им проникват по-дълбоко в твоята кожа. Дезодорантите са течни, имат изключително добри помпи – не текат, не се стичат по ръцете и съвсем, ама съвсем не оставят лепката следа, както много ролони.

Lemon&Sage съдържа: растителен алкохол, масло от кората на лимон, масло от салвия, масло от чаено дърво и масло от пачули. Дързък, смел и земен аромат.

Jasmine&Grapefruit съдържа: растителен алкохол, масло от кората на грейпфрут, масло от кипарис, екстракт от джинджър, масло от сандалово дърво, масло от портокал, масло от лимон, екстракт от жасмин и масло от салвия. 

Дезодорантите имат 5-годишен срок на годност и се съхраняват далеч от горещина. Ако искаш да ги ползваш и като парфюм, не нанасяй на открита кожа при контакт със слънце.

Erbaviva получават адмирации за двете си део рецепти по цял свят – продуктите са многократно награждавани, ако погледнеш в google, ще прочетеш, че очакванията към ефективността им са надскочени многократно. Има и други, които не харесват ароматите им, но какво пък, въпрос на вкус! Вкусът към етеричните масла се възпитава с времето, както вкусът към добрата храна.

Важи правилото “не нанасям дезодорант, когато вече съм доволно изпотен”, както и другото правило – “не се потя нарочно, само защото съм си сложил дезодорант”. Хигиената на тялото е и хигиена на ума.

Ето още по въпроса с дезодорантите от книгата No More Dirty Looks – наше настолно четиво през последните две години.

“Дезодорантите отдавана са дискусионен козметичен продукт: в далечната 1900 се провежда изследване, което свързва алуминия – съставката в дезодорантите, която блокира изпотяването – с болестта на Алцхаймер. Аууу! През 2004, когато кой ли не се кълнеше, че парабените не са опасни, английски учени откриха следи от този консервант в тъканта на жени с рак на гърдата. Всички бързо посочиха дезодоранта, поради близостта на подмишниците с гърдите. Последващо изследване от 2005 отново постави алуминия на горещия стол, твърдейки, че той взаимодейства с хормоналните рецептори, и добави, че чувствително по-високото разпространение на рак в горната, външна част на гърдите предоставя “доказателство на твърдението, че локалното нанасяне на химикали помага за появата на рак”.

Има още няколко високотоксични съставки в повечето дезодоранти: триклозан, мощен хормонален нарушител, който се складира в телесната мазнина; вечно-противоречивият талк, който се счита за потенциално опасен; пропилен гликолът, тази на всяка манджа мерудия, който може би е свързан с нарушение дейността на бъбреците и/или на черния дроб. Дори не споменаваме обичайните заподозрени като диметиконът и изкуствените аромати.

Да, никой не иска да бъде потящо се туловище, но истината е, че продуктите против изпотяване са лоши по своята природа: всяко вещество, което блокира изпотяването, като “силно ефективният” алуминий, трябва да бъде много малко, за да проникне в порите. И още един факт, който трябва да погледнем в очите – изпотяването е един от начините тялото ни да се охлажда и да се освобождава от токсини. Така че, моля, не мислете, че инжекция Ботокс в подмишницата ви е някакво си чудодейно решение. Ако се потите толкова обилно, че да се замислите да инжекирате тази “натурална” отрова в потните ви жлези – все по-честа процедура – може ни е добре да се видите с лекар за възможните причини това да се случва. Може би имате свръхактивна шитовидна жлеза, проблеми с адреналина, черния дроб, може би страдате от хронична тревога, или какво ли още не – при всички случаи нещо далеч по-сериозно, свързано с вашето силно потене.”

No More Dirty Looks, Siobhan O’Conner & Alexandra Spunt, 2010 – The Truth About Your Beauty Products

︿︿︿

И това ще ти хареса

Няма коментари

Отговори