КАПКА, ШИПКА

българската роза

март 3, 2012

От дете слушаш, че най-хубавата роза в света е българската. Питаш се истина ли е това или генеалогичен мит за неродената ни гордост. Няма лъжа: казанлъшката роза продължава да бъде суперзвезда – толкова голяма, че не се срамува от произхода си.

Тя безспорно е красива, изискана е, мълчи си и струва скъпо. Чувал си, че 1 грам българско розово масло на 100 години струва 10 000 лева. Здраве му кажи!

Казанлъшката роза започва да цъфти през третата седмица на май и продължава да се разлиства в следващия 3-4 седмици в зависимост от климатичните условия. Бере се на ръка, по стар обичай, от 5 до 10 часа сутринта. Когато росата се изпари от листата й, брането приключва. Обикновено дестилериите са непосредствено до полето – това гарантира, че листата на розата няма да изсъхнат пo време на транспортирането й дотам. В най-добрия случай 1 килограм розово масло се получава от 3000 килограма розови листа. Възможно е те да бъдат и 9000, когато реколтата е по-слаба.

Rosa Damascеna (или Rosa Otto) расте на три-четири места в света. Нашата е така ценнa най-вече заради климата – благодарение на умереното слънце листата на българската роза произвеждат точното количество восък – нито повече, за да се защитят от по-силни слънчеви лъчи, нито по-малко, когато слънцето не достига. Други фактори са съставът на почвата у нас, влажността й, както и (ако искаш вярвай) непрекъснатата българска традиция в отглеждането и брането на рози.  

︿︿︿

снимка към текста: shipka.bg, детайл от тавана на Шипковата къща в Казанлък, домът на един от първите български розови магнати, началото на 20 в. 

И това ще ти хареса

Няма коментари

Отговори