МАСАЖИ, ПРИЯТЕЛИ, ШИПКА

МАСАЖЪТ, НАШИЯТ ТАНЦ

февруари 1, 2016
_DSC2940veni

Вени прави масажи. Според нас най-добрите. И не е като другите масажисти. Факт.

Party animal и работохолик, Венета Христова (33 г.) има любопитството на вечен ученик, но и самочувствието, че вече знае достатъчно. “Само някои неща. За други имам още много да уча.” – пояснява. A girl with a dragon tattoo, Вени е готова да преследва докрай това, което харесва, и да се разделя (прекалено) бързо с това, което не счита свое. Откакто Вени е в Шипка, Шипка предлага масажи. Без нея нямаше да се осмелим.

Говорим си с Вени пред важно събитие, което ни предстои – Шипка Раковски да открие своя масажист, терапевт, козметик или от всичко по малко.

РАЗЛИЧНИТЕ МАСАЖИ

„Нашите масажи са авторски. Какво означава това ли? Означава, че използвам различни доказани масажни техники, съчетавайки ги по определен, авторски начин. Създавам комплекс, който едновременно тонизира, релаксира или мобилизира тялото, а понякога от всичко по малко. Познавам няколко школи, бих могла да направя “чист” масаж от всяка, но предпочитам да се съобразя с тялото и неговите специфични нужди. За мен е важен човекът, който ляга на масажната маса, не следването на теоретичен канон.

Завършила съм класически масаж и акупресура в НСА като следдипломна квалификация. После минах през школа за ломи-ломи масаж, различните анти-целулитни техники и гуаша масаж. Последната ми страст са остеопатията и сейки-шиацу. Но голямата ми любов остава тай масажът – специализирала съм в България при Калин Ненков и в Тайланд – в TMC и ONG’s училищата в Чианг Май, най-престижните школи за тай масаж в света.“

ОТ ТАНЦА В МАСАЖА…

…не премихах с танцова стъпка, хаха. Да, всъщност съм възпитаник на НАТФИЗ, специалности “Пантомима” и “Танцов театър”. Но се случи така, че паднах от сцената, счупих си двата крака, паднах още веднъж с партньор. Тогава моя приятелка ме заведе при терапевт, който с помощта на масажи и акупресура успя да ме вдигне на крака. Така изпитах върху себе си и реално осъзнах лечебните свойства на масажа. Винаги съм се интересувала и от човешкото тяло, от начина, по който функционират мускулите, от биомеханиката, от приложната кинезиология.

За мен масажът е танц. (Потвърждаваме – когато Вени за първи път ни направи масаж, тя буквално го изтанцува около масата, скок и хоп, аб-со-лют-но безшумно.) Съвременният танцьор се грижи изключително много за тялото си, той цени и знае какво означава работата в партньорство. При т.нар. контактна импровизация работата в партньорство е много важна и много прилича на връзката масажист-клиент/пациент. Разчиташ на една особена флуидност.“

_DSC2913veni

ПРОТИЧА ЕНЕРГИЯ

„Винаги съм го усещала, но не знаех какво е. За първи път в Азия осъзнах, че в масажа участват двама. Ако клиентът/пациентът не ми позволи да вляза в него енергийно, масажът се превръща в обикновена услуга. Няма лошо, има хора, които очакват точно това. Но аз предпочитам да не мисля за работата си като за “услуга” – да кажем, че предлагам готова за употреба база данни, сведена до най-важното от моя собствен хард. Та, в Азия единият ми гуру веднъж каза: “Венета, не позволявай на клиентите си да заспиват – особено на тези, с които имате работа заедно.” Енергийното и телесното не могат едно без друго.

Знам, че повечето клиенти искат да легнат, да се отпуснат и да не говорят. Аз също не обичам да говоря. Но питам. Защото не е нужно терапевтът ти да бъде най-добрият на света, достатъчно е да го водиш в правилната посока. Да, ти. Няма по-добър лечител от теб самия. На английски са казва giver and receiver – и ролите се сменят.“

КЛИЕНТ ИЛИ ПАЦИЕНТ?

„Вечният въпрос. Ами, истината е, че някои хора идват от нуждата да се справят с проблем, други – да се поглезят. Масажът е супер сила в разграждането на стреса. Така че, независимо от мотивацията си, всеки е добре дошъл при нас. Имаме 20-ина постоянни клиенти, с които най-често правим двучасов или едночасов масаж на цяло тяло, масаж на гръб и кръст или фейшъл (терапия на лице).

Фейшълът в Шипка се харесва много, защото е безкрайно толерантен към кожата и уважава нейната способност да се справя и самопочиства. В Шипка използваме съвършено чисти, органични масла, хубави продукти, сами забъркваме маски и прочие. Което също е много важно в масажа. Преди да започнем работа заедно (истината е, че Вени ни откри), бях в друг салон, но си взимах оттук масла. Защото за по-малко от няколко месеца, конвенционалните продукти, които използвахме за масажите там (и които, за жалост, се използват в повечето конвенционални салони) съсипаха ръцете ми, започнаха да приличат на петички, хаха. Никак не е смешно обаче. Днес, след две и малко години работа с чиста козметика и масла, вече нямам този проблем.

А и страшно ми харесва да си имам своя малка лабораторийка – мога да смеся най-различни масла и маски, специфично за всеки клиент. Ветивер, черен пипер, лавандула… Иначе маслата са добри не само за кожата или защото пръскат приятна миризма, те успокояват нервната система, работят върху нас цялостно.

Напоследък започнаха да ни посещават и бебета! Правим масажи за тях с изключителен кеф, разбира се – винаги в присъствието на майката. Тя има възможността да гледа, докато аз работя, и така да продължи сама вкъщи. За мен всеки родител е длъжен да положи усилия да възпита у детето си отношение към масажа и гимнастиката. Те са най-добрата превенция на всякакви здравословни проблеми.“

МОЕТО ТЯЛО, ВАШЕТО ТЯЛО

„Обичам тай масажа, защото не изпадам в статика, през цялото време работя и върху собственото си тяло. Защото ако тялото на масажиста не е в кондиция… Лоша работа, хаха. Винаги съм се занимавала с някакъв спорт и движение. Като малка играех хандбал, била съм в балетна школа, минала съм през джаз танци, малко акробатика. Практикувала съм йога, учила съм йога. Как поддържам своето тяло, ли? С желание.

Винаги препоръчвам на клиентите ни да си отделят поне 15 минути на ден за някакво физическо упражнение, поне 10 минути на ден за релаксация. Да се смеят сутрин пред огледалото (без причина!), а в зависимост от това как протича денят им, да предпремиемат и по-сериозна физическа активност.“

НОВОТО МЯСТО

„Човекът, който търсим за екипа на Шипка, трябва да има дух и отношение към собствената си работа. Хубаво е да има и опит, по-специално в козметологията, защото на Раковски ще предлагаме предимно такива терапии. Но не само. Нашето място е по-различно. Трябва ти много лично отношение, трябва ти разбиране към по-особеното пространство. Както и към всяко тяло, което ляга на масажната маса. Лично според мен да не правиш неща, защото не ги разбираш, е пагубно за всяка професия. Когато не разбираш нещо, ти си набавяш информацията, която ти липсва, проверяваш я и продължаваш напред. С повече опит, по-уверен. Търсим човек, който е учил, но който има отношение към своето развитие. Това е. Нищо кой знае какво ;-)))“

︿︿︿

Шипка Раковски се намира на ул. Раковски 159. Търсим терапевт – масажист и/или козметолог, който да се присъедини към нас първоначално за няколко часа на ден, а в последствие и с по-сериозна програма. За контакт: help@shipka.bg – 0889 522022.

photo credit: Яна Лозева

И това ще ти хареса

Няма коментари

Отговори