ГРАДЪТ, ПРИЯТЕЛИ

КАМЪНИ ЗА НОСЕНЕ: БЕЗЦЕННО

ноември 19, 2022

Не всичко, което блести, е злато и не всеки камък е съкровище. Тук обаче си говорим за съкровища: полускъпоценни камъни с минерален произход и кристален строеж, които греят отвън и отвътре. Толкова специални, че бижутата с тях са не само разкошни накити, но и енергийни амулети. 

Този ноември Шипка представя Николай Сърдъмов, български бижутер с европейско присъствие, и неговата колекция „Камъни“, вдъхновена от неорганичната материя на редки полускъпоценни кристали:

 • яспис (далматинов, леопардов, риолит)
 • кварц (син и розов)
 • родонит (светло и тъмнорозов)
 • ахат (дендрически)
 • авантюрин (зелен)
 • аметист
 • махагонов обсидиан (полу-стъкло, полу-минерал)
 • аквамарин
 • лабрадорит
 • гранат
 • турмалин

Сребърни пръстени със зелен авантюрин, син кварц и родонит с авторски монограм –

 

ДАЛМАТИНОВ ЯСПИС

примитивизъм / бодрост

За далматиновия яспис казват, че ни изпраща предупредителен сигнал, когато сме в опасност. Приписват на този полускъпоценен камък закрилящо действие. Той ни помага да излезем от главата си и да влезем в тялото – заземяващ и центриращ, физикализира душата и хармонизира емоциите. Помага ни да избегнем прекалената самоанализа и да напреднем в живота, осигурявайки ни време да премислим възможните действия и грижливо да ги планираме. Далматиновият яспис засилва чувството за хумор и ободрява. Той трансформира негативната енергия и упоритите навици.

Сребърен пръстен с плочка далматинов яспис и авторски монограм –

 

СИН КВАРЦ

несигурност / разпиляност

Камък с висока вибрация, който носи славата на майстор-лечител. Вдъхва надежда, успокоява ума, премахва страха и ни помага да разберем духовната ни същност по време на по-дълбока промяна. Стимулира умствената яснота, самодисциплината, креативността. Идеален за преодоляване на дезорганизираност. 

Сребърен пръстен с плочка от син кварц и авторски монограм –

 

ЗЕЛЕН АВАНТЮРИН

емоции / решителност

Авантюринът ни предпазва от замърсена околна среда, поглъщайки електромагнитния смог. Този камък свързва интелектуалното с духовното ни тяло, стабилизира и ни помага да разпознаем повече възможности и алтернативи. Съпътства емоционалното лечение и регулира растежа от раждането до 7-та година. 

Зеленият авантюрин е мощен хармонизатор, носи благосъстояние и емоционално спокойствие. Помага ни да разберем какво точно ни прави щастливи и какво – нещастни. Традиционен талисман на комарджиите, защото ги прави особено бдителни.

Сребърен пръстен с плочка от зелен авантюрин и авторски монограм –

 

РОДОНИТ

прошка / спокойствие

Силен емоционален балансьор, този полускъпоценен кристал отглежда у нас любов и насърчава човеколюбие и хуманност, лекувайки сърцето. Балансира ин и ян, заземява енергията, помага ни да постигнем най-големия ни потенциал, като преодолеем самоунищожението и зависимостите. Силно резонира с прошката. Лекува травми от миналото, свързани с предателство и изоставяне, като изглажда емоционалните белези и изважда наяве мъчителните емоции на промяната. Оказва първа помощ при шок и паника и ни позволява да останем спокойни в опасни и травмиращи ситуации. Родонитът ни помага да преглътнем обидата и да признаем, че отмъщението е деструктивно.

Сребърни пръстени с плочки от родонит и авторски монограм –

 

ДЕНДРИЧЕСКИ АХАТ

стабилност / природа

Изключително стабилизиращ полускъпоценен минерал, който ни дава чувство за сигурност в най-предивизкателните ситуации. Притежава общите свойства на ахата – заземяващ минерал, чрез който постигаме емоционален, физически и интелектуален баланс. Работи бавно, но сигурно. Позволява ни да кажем своята истина и улеснява постепенния ни духовен растеж. В допълнение към общите свойства на ахата, тази негова разновидност възстановява нашата жизненост, прави подхранващата връзка с природата по-силна. Да се носи дълго време. Полезен земен лечител, който помага за растежа. Кристал, който пази от негативното и ни позволява да минем през трудните моменти с непоколебим дух.

Сребърен пръстен с плочка от дендрически ахат и авторски монограм –

 

МАХАГОНОВ ОБСИДИАН

аура / сила

Този полускъпоценен камък носи общите свойства на обсидиана, но в допълнение към тях резонира със земята, заземява и защитава, дава сили, когато имаме нужда от тях, витализира целеустременността. Укрепвайки слабата аура, махагоновият яспис възстановява правлиното въртене на сакралната чакра и чакрата на слънчевия сплит, балансира ин и ян, тъмно и светло, ум и висше съзнание. Отличен камък, с който да възвърнете своята сила.

Сребърен пръстен с плочка от махагонов обсидиан и авторски монограм –

***

В кабинета на Шипка може да разгледате още пръстени от Николай Сърдъмов с полускъпоценните кристали риолит и леопардов яспис, както и колиета от гранат, турмалин, лабрадорит, аметист, аквамарин и розов кварц.

Гердани с полускъпоценни камъни и авторски закопчалки от тъмно и светло сребро –

 

– РЕЧНИК –

камък, полускъпоценен – минерал – кристал

Полускъпоценните камъни са ценени от хилядолетия заради техните декоративни, лечебни и защитни свойства. Те представляват кристализирали минерали – неорганични твърди тела с натурален произход, които се формират под земята чрез различни геоложки процеси, приключващи с тяхното кристализиране.

В този смисъл и с много малко изключения (например вулканично стъкло), минералите са кристали по отношение на своя атомен строеж – симетричен, повтаряем, решетъчен. Не всички кристали обаче са минерали, защото някои имат органичен произход, например захарта.

С органичен произход са и някои полускъпоценни „камъни“ – перла, кост, кехлибар, корал. А скъпоценните камъни са изключително редки – диамант, сапфир, рубин, смарагд.

***

Чудесен източник на информация е уебсайтът на Международната геоложка общност, както и различните мобилни приложения за идентифициране на полускъпоценни камъни.

Бижутата от полускъпоценни камъни на Николай Сърдъмов може да намерите в магазин и студио Шипка на Златаров 23 в София. Цена на сребърните пръстени с монограм на автора – 210 лв. Цена на колиетата със сребърна закопчалка – 140 лв.

Снимки в публикацията ▸ студио mukuko и Яна Лозева за магазин Шипка

И това ще ти хареса

Няма коментари

Отговори